facebook-profil-usun-wp-660

Jak usunąć konto na Facebooku?

Nie chcesz więcej mieć konta na Facebooku? Poniżej pokażemy wam, jak pozbyć się konta, a przy okazji nie stracić wszystkich, gromadzonych przez lata informacji.

Zanim zabierzecie się za usuwanie konta, trzeba zdać sobie sprawę, że nie jest to wcale takie proste i może poważnie skomplikować życie w sieci. Po trwałym usunięciu konta na Facebooku, nie dość, że stracimy kontakt z naszymi bliższymi i – nie oszukujmy się – w większości przypadków dalszymi znajomymi, to wraz z nimi znikną wszystkie zdjęcia, które dodaliśmy przez lata, czy inne drogocenne pamiątki minionych chwil.

Warto również pamiętać, że stracimy również możliwość korzystania z wielu serwisów w sieci, do których logowaliśmy się za pomocą naszego konta na Facebooku, począwszy od Instagrama, przez Spotify, po różnego rodzaju portale podróżnicze i fora internetowe. Jeśli mimo to, dalej chcesz usunąć swoje konto z Facebooka, poniżej znajdziesz poradnik, jak to zrobić i przy okazji stracić jak najmniej z rzeczy, które przez lata dodałeś do swojego konta.

Zanim jednak zabierzemy się za usuwanie swojego konta z Facebooka, warto poświęcić chwilę na zachowanie wszystkich danych, które zgromadziliśmy przez lata na swoim koncie. Wystarczy wejść w Ustawienia konta, później poniżej sekcji ogólnych informacji kliknąć w link Pobierz kopię swoich danych z Facebooka. Po przekierowaniu do nowego okna jeszcze raz klikamy w Uruchom moje archiwum i pozostaje nam czekać tylko na maila potwierdzającego całą czynność.

Skoro Mamy pobrane już wszystkie dane, czas zabrać się za trwałe usuwanie Facebooka. Wchodzimy więc na link: https://www.facebook.com/help/delete_account i po przeczytaniu komunikatu Jeśli uważasz, że nie będziesz już korzystać ze swojego konta na Facebooku i w związku z tym chcesz je usunąć, możemy się tym zająć. Pamiętaj, że nie będziesz mógł reaktywować swojego konta ani odzyskać żadnych treści ani informacji, które się w nim znajdowały. Klikamy przycisk Usuń moje konto.

Po wysłaniu prośby o usunięcie konta, nie pozostaje nic innego, jak tylko podążanie za instrukcjami pojawiającymi się na ekranie. Kolejno będziemy proszeni o ponowne podanie hasła do konta oraz o przepisanie tekstu zabezpieczającego CAPTCHA z obrazka. Teraz trzeba tylko odebrać maila, w którym będziemy poinformowani o tym, że nasze konto zostanie usunięte z Facebooka w ciągu 14 dni. Jeśli w czasie tych dwóch tygodni będziecie chcieli jednak zrezygnować z usunięcia swojego konta, to wystarczy ponownie zalogować się na Facebooka i zaraz po zalogowaniu kliknąć w Anuluj usuwanie.

Jeśli macie wątpliwości, czy chcecie całkowicie usunąć konto, to Facebook pozostawia nam furtkę, abyśmy mogli odpocząć od wirtualnego życia w jego sieci. W takim wypadku pozostaje nam Dezaktywacja konta. Z punktu widzenia innych użytkowników Facebooka, nie różni się ona niczym od usunięcia konta – całkowicie znikniemy im z oczu. Jest jednak jedna zasadnicza różnica – po jakimś czasie możemy znów wrócić na Facebooka. Poniżej znajdziecie poradnik, jak dezaktywować konto.

Loguje mu się na swoje konto, rozwijamy menu główne i wybieramy pozycję Ustawienia. Po przekierowaniu na stronę z ustawieniami, wybieramy zakładkę Bezpieczeństwo i klikamy w ostatnie pole Dezaktywuj konto. Po kliknięciu, dowiadujemy się, że „Dezaktywowanie konta spowoduje wyłączenie profilu oraz usunięcie imienia, nazwiska i zdjęć z większości materiałów udostępnionych na Facebooku. Niektóre informacje mogą pozostać widoczne dla innych osób, np. Twoje imię i nazwisko na listach znajomych i wysłane wiadomości„.

Na kolejnym ekranie Facebook jeszcze raz pyta nas, czy jesteśmy pewni, że chcemy zawiesić swoje konto oraz poprosi o podanie z jakiego powodu chcemy to zrobić. Po obligatoryjnym podaniu powodu dezaktywacji konta na Facebooku, czas zawiesić naszą obecność na portalu – co ciekawe, Facebook pozwala nam na automatyczne przywrócenie konta po określonym czasie. Jeszcze raz podajemy hasło i możemy się cieszyć wolnością od Facebooka – przynajmniej czasową.

Kuba Kramkowski

Zostaw komentarz