falszywe-posty-na-facebooku-uefa-euro-2016-fb

Polacy wracają na Euro 2016 przez błąd UEFA – kolejny przekręt na Facebooku

Na kolejną falę fałszywych postów na Facebooku nie musieliśmy czekać. Tym razem oszuści wybrali sobie bardzo chwytliwy temat – Polska wróci na Euro 2016! Błędy UEFA pozwolą nam dokończyć turniej.

To, czego dokonali nasi reprezentanci podczas turnieju UEFA EURO 2016 we Francji zasługuje na ogromny podziw. Polscy piłkarze wrócili do kraju jako zwycięzcy mimo porażki w ostatnim meczu z Portugalią. W sieci zaczęto szeroko komentować końcówkę rozgrywki, kiedy to sędzia miał popełnić „radykalny” błąd. Jak pisze redakcja sportowefakty.pl: w momencie wykonywania karnego przez Jakuba Błaszczykowskiego bramkarz Portugalii nie stał na linii bramkowej, jak nakazują przepisy. Te zostały nieco zmodyfikowane przed samym Euro 2016 przez Międzynarodową Radę Piłkarską i weszły w życie 1 czerwca.

Oszuści podchwycili atrakcyjny temat i postanowili go wykorzystać do własnych celów.

Kliknięcie w link podany w rewelacyjnej wiadomości to prosty sposób na ściągnięcie na siebie kłopotów. Automatycznie zostaniemy przeniesieni na stronę, która zachęca nas do zainstalowania aplikacji, która udaje serwis YouTube. Jak łatwo się domyślić, nie ma ona nic wspólnego z oryginalnym serwisem. Jej zadanie jest zgoła inne. Wyrażając zgodę na instalację oddajemy cyberprzestępcom dostęp do naszych poufnych danych. Automatycznie wyrażamy też zgodę na to, aby ktoś w naszym imieniu publikował treści na Facebooku. Do tego złośliwe oprogramowanie ma za zadanie wykraść nasze loginy i hasła do kont bankowych. Co ciekawe kolejna jego odmiana oferuje dostęp do rewelacyjnego materiału, ale z opłatą za pośrednictwem SMS-a – ta wynosi ponad 30 zł.

Porady bezpieczeństwa

Użytkownicy, którzy podejrzewają, że ich komputery mogły zostać zainfekowane w ramach ataku, powinni niezwłocznie przeprowadzić skanowanie antywirusowe przy użyciu solidnego rozwiązania bezpieczeństwa oraz sprawdzić, czy do przeglądarki internetowej nie zostały dodane nieoczekiwane rozszerzenia. W przypadku zidentyfikowania takich rozszerzeń należy wylogować się z Facebooka, zamknąć przeglądarkę, odłączyć komputer od internetu i usunąć niechcianego „gościa”.

Kuba Kramkowski

Zostaw komentarz