robot-d2

W tej restauracji to nie kucharze przygotowują dania. Zastąpiono ich robotami

Pracownik, który nie zachoruje i nie będzie potrzebował urlopu? W Szanghaju istnieje lokal, który nie musi się martwić o prawa pracownicze. W restauracji to nie szef kuchni przygotowuje dania – to zadanie powierzono… robotom. Są one odpowiedzialne za przygotowywanie potrawy o nazwie ramen – japońskiego rosołu z makaronem i specjalnymi dodatkami. Jest to jedno z najczęściej spotykanych w Chinach dań typu fast-food. Właściciel restauracji Tokayo Ramen – Liu Jin – wydał 150 tysięcy dolarów na „pracowników idealnych”. Koya i Kona to imiona dwóch robotycznych ramion, których praca jest nieoceniona szczególnie w godzinach, kiedy restaurację odwiedzają tłumy zgłodniałych Chińczyków i turystów z całego świata. Przygotowanie jednej porcji ramen zajmuje „bliźniakom” półtorej minuty. Być może człowiek wykonałby to danie nieco szybciej, ale oprócz ułatwienia przygotowywania potrawy i obniżenia kosztów zatrudnienia, te roboty to także atrakcja lokalu. Odwiedzający są zachwyceni pracą tych mechanicznych ramion. Pełny dostęp do artykułu dostępny jest dopiero po rejestracji ! Rejestracja w naszym serwisie jest darmowa i motywuje nas do cięższej pracy ! Będziemy bardzo wdzięczni jeśli poświecicie nam chwilkę tak jak My dla Was każdego dnia !

Kuba Kramkowski

Zostaw komentarz